Nabywanie umiejętności rozpoznawania i nazywania poszczególnych produktów spożywczych, naczyń, elementów zastawy stołowej, ważenia i korzystania z przepisów kulinarnych.
Nauka czynności porządkowych w gospodarstwie domowym – mycie naczyń, sprzętów i szafek przy użyciu właściwych środków czyszczących.
Wyrobienie dbałości o czyste sporządzanie i podawanie posiłków.
Nauka posługiwania się narzędziami i urządzeniami kuchennymi: kuchnią gazowo – elektryczną, zmywarką do naczyń, robotem kuchennym, malakserem, maszynką do mielenia mięsa, krajalnicą, gofrownicą, kuchnią mikrofalową, czajnikiem elektrycznym.
Nauka rozpoznawanie właściwych grup produktów spożywczych.
Nauka rozmieszczania produktów w szafkach i lodówce.
Nauka krojenia i obróbki artykułów spożywczych przy pomocy odpowiednich narzędzi (obieranie, krojenie, rozdrabnianie, miksowanie).
Nauka umiejętności otwierania różnych rodzajów opakowań (karton, butelka z kapslem, słoik, puszka)
Nauka przygotowywania prostych potraw; kanapki, zupy, sosy, mięsa, dodatki do drugiego dania, surówki, sałatki, kluski, pierogi, dania z grila
Nauka sporządzania deserów; budynie, kisiele, galaretki
Nauka sporządzania oraz dekorowania ciast i ciastek
Przygotowywanie potraw z półproduktów wg załączonej instrukcji na opakowaniu (makaron, zupy i sosy z torebki, koncentraty, mrożonki)
Nauka prawidłowego i estetycznego nakrywania i podawania do stołu –prawidłowe ułożenie i posługiwanie się sztućcami
Poznawanie sposobów przechowywania żywności (urządzenia do mrożenia i chłodzenia)
Poznawanie literatury fachowej i czasopism z dziedziny gastronomii. Nabywanie umiejętności korzystania z nich i wyrabianie nawyku gromadzenia przepisów kulinarnych.
Poznanie zasad zdrowego żywienia
Kształtowanie umiejętności ustalania jadłospisu na poszczególne dni tygodnia oraz na specjalne okazje
Nauka sporządzania listy zakupów
Poznawanie specyfiki i warunków pracy na stanowisku kucharza podczas zwiedzania zakładów pracy